Det finnes egne sentre for kvinners helse, og mange spør seg da om ikke vi burde hatt tilsvarende sentre for menn. Enkelte hevder menns helse ikke får nok oppmerksomhet, noe det er fullt mulig å si seg enig i. Det finnes for eksempel langt færre urologer enn gynekologer, og det kan med fordel forskes mer på mannens generelle helse – blant annet når det kommer til prostatakreftforskning. Det viser seg at om lag 20 % av alle menn som stryker med på grunn av kreft, dør av nettopp kreft i prostata.
Samtidig er ikke menn like flinke til å ta vare på egen helse som kvinner er. Kanskje er det den klassiske staheten forbundet med det å være mann som gjør at det skal mer til før vi oppsøker legehjelp. I så fall gjør vi lurt i å endre holdningene våre litt, samt faktisk innse at det ikke er lurt å utsette legebesøk. Kvinner lever tross alt lenger enn menn, noe som kan være vår egen feil minst like mye som helsevesenets.
Et mannssenter kunne hjulpet oss langt på vei, og enkelte etterlyser videreutdanning av urologer. Økt kunnskap om for eksempel ereksjonsproblemer og infertilitet hadde vært et stort pluss, da slikt kan indikere hjerte- og karsykdommer. Da kunne vi lettere forebygget alvorlige helseproblemer. Leger og annet medisinsk personell har ymtet frempå og uttalt at myndighetene i større grad bør fokusere på menns helse. Samtidig er det viktig at vi menn er villige til å slå et slag for vår egen helse.
Sikring av menns helse
Ofte er det ikke før vi faktisk blir ordentlig syke at vi faktisk setter pris på helsetilbudene vi har. I tillegg er det gjerne når vi først finner ut om vår egen reduserte spermkvalitet at ønsker oss økt forskning på menns helse. Det er en vanlig oppfatning at verden går fremover hva angår medisinske tilbud, men med litt velvilje både fra folket, leger og myndigheter bør vi kunne gjøre tilbudene bedre fortere.
Som mann kan du bli med å kampen for å sikre menns helse, og da er det viktig at du gjør ditt for å holde deg selv frisk. De viktigste tiltakene for sunn helse for menn, er selvfølgelig de samme som for alle: et sunt kosthold, regelmessig fysisk aktivitet, nok søvn samt det å unngå stress. Hvert år diagnostiseres om lag 5 000 norske menn med prostatakreft. Livsstil og kost er kun en av de utløsende årsakene – faktorer som hormoner, etnisitet, miljø, alder og familiehistorikk spiller også inn.
Med økt fokus på menns helse er det lov å håpe på at antallet som får prostatakreft hvert år vil synke, og at vi finner ut mer om hvorfor menns sædkvalitet har opplevd en så stor reduksjon.