Det er en kjent sak at menns sædkvalitet har blitt svekket de siste tiårene, selv om det er noe uklart hvorfor. Studier tyder på at den nedsatte fertiliteten blant annet skyldes faktorer som fedme, tobakk, alkohol og diverse giftige miljøstoffer. Antallet spermier i en utløsning har blitt mer enn halvert de siste 40 årene, og denne uheldige utviklingen ser ut til å fortsette. I dag finnes det heldigvis hjelp å få for menn som sliter med egen fruktbarhet.
Ved hjelp av en enkel sædprøve får du kartlagt din egen fertilitet, og bekreftet hva det eventuelle problemet er. Det er heller ikke skummelt å teste seg; du trenger dessuten ikke noen legehenvisning. Å få svar på en slik prøve går også fort – det er vanlig å få den samme dag. Skulle du vise deg å ha et problem med fertiliteten, finnes det løsninger. For noen kan hormonstimulering være aktuelt, da slik behandling øker sannsynligheten for at du klarer gjøre partneren gravis på vanlig måte.
Ulike metoder
Hormonstimulering gjøres enten via sprøyter eller tabletter, og varigheten vil variere etter den enkeltes situasjon. Andre velger å bli pappa via donorsperm. Dette er aktuelt når det ikke er sædceller å oppdrive, og produksjonen ikke kan settes i gang. Alt håp er altså ikke ute for deg som opplever problemer med egen fertilitet, og veien mot en løsning vil være unik for den enkelte og partneren.
Når du og din kjære opplever at graviditeten uteblir, gjelder det å få oppsøkt et miljø med den rette kompetansen. Ettersom mannlig infertilitet har blitt mer og mer vanlig, er det i dag et stort fokus på det. Det forskes ikke bare på årsakene til at flere opplever redusert sædkvalitet, men også hvordan problemet kan løses. I tillegg finnes det behandling som lar menn som allerede er steriliserte få oppnå befruktning.
I utgangspunktet er det kun én enkelt sædcelle som skal til for at en eggcelle kan bli befruktet. Samtidig er det en sammenheng mellom antallet sædceller og sannsynligheten for befruktning. Desto flere sædceller, desto større er sjansen for graviditet. I dag er det etter sigende kun rundt 25 % av menn som har optimal spermkvalitet.