Assistert befruktning er samlebetegnelsen vi bruker på de ulike medisinske metodene vi bruker for å få unnfanget barn uten behov for samleie. De fleste mennesker ønsker seg barn i løpet av livet, men enkelte kan av forskjellige grunner ikke få dem. Det er da man begynner å se seg om etter fertilitetsklinikker, og begynner å lure på hvilken klinikk man bør gå for. Når det kommer til det å få barn, er det naturlig nok kun det beste som er godt nok.
Det finnes nok av både offentlige og private IVF-klinikker både i Norge og utlandet, som håper på å lokke til seg håpefulle kunder ved hjelp av elegant og gjerne missledende markedsføring. Spørsmålet man bør stille seg når man søker etter en god fertilitetsklinikk, er hvor stor sjanse man har for å føde barn etter endt behandling. Man bør også spørre seg selv hvor stor sjansen er for at man kan føde et barn som er friskt.
Mange par og individer som ønsker assistert befruktning, er utålmodige og ønsker å komme i gang så fort som mulig. Det er ikke så rart, ettersom det å kjenne på «babysyke» er ganske normalt, særlig dersom man har prøvd å få barn på naturlig måte over en lenger periode. Når hjelpen så plutselig er innen rekkevidde i form av IVF-klinikker, er det fort gjort at man ønsker å gå for det første og beste. Man bør imidlertid være nøysom når man velger seg ut en fertilitetsklinikk. Noen har tross alt bedre omdømme enn andre.
Finn rett klinikk
Det gjelder å finne en klinikk med et godt rykte, som man føler seg komfortabel med, som ikke har altfor lang ventetid og som dessuten har gode resultater å vise til. For kvinner som har passert 30 år bør ventetiden helst ikke være lenger enn inntil tre måneder. I noen tilfeller kan en litt lenger ventetid forsvares, så fremt man har fått et klart behandlingstilbud på en anbefalt klinikk. Assistert befruktning er løsningen for svært mange som opplever ufrivillig barnløshet.
Desto eldre kvinnen er, desto mer haster det å få tatt i bruk en befruktningsmetode. Dette er fordi resultatene ikke vil være like gode etter man har fylt 35. Noe annet som er viktig er å ha et nært forhold og god kommunikasjon med klinikken man velger seg ut. Assistert befruktning er en følelsesladet og komplisert prosess, og den gravide vil trenge omsorg og tilsyn av profesjonelle. Årlig gjøres det om lag 7 000 behandlinger på fertilitetsklinikker i Norge, og hvert år de siste årene har det blitt unnfanget rundt 2 000 barn via assistert befruktning.
Hvorvidt man lykkes med inngrepet avhenger av forskjellige faktorer, som kvinnens alder og årsak til infertiliteten. Om lag 75 % av de som mottar assistert befruktning lykkes med å få barn. Med andre er sjansen stor for at det går bra! Derfor skal man gå inn i det hele med en positiv innstilling, og vite at det mest sannsynlig kommer til å gå bra. I fremtiden er det lov å håpe teknologien vil føre til at denne prosentandelen vil stige ytterligere.